Nem Tudni, Mi Lesz Az Iskolakonyhákkal, De Az Tuti, Hogy Reformra Készülnek Dunaszerdahelyen

Annyi biztos, hogy feláll egy bizottság, amely megvizsgálja a dunaszerdahelyi önkormányzat által fenntartott iskolák és óvodák étkezdéinek állapotát.

iskolai étkezde

Öt alapiskola és kilenc óvoda tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Már a júniusi képviselő-testületi ülésen felmerült egy javaslat arról, hogy a városi önkormányzat létrehoz egy nonprofit szervezetet, amely az étkezdék hálózatának optimalizációja után ellátná azok működtetését. A Városi Hivatal ezt akkor azzal indokolta, hogy a tavaszi hónapokban megnövekedett az igény az étkezdék felszerelésének, berendezéseinek cseréjére, karbantartására, majd egy lefolytatott vizsgálat során megállapították, hogy némely konyhák túl-, mások aluldimenzionáltak az ottani szükségletekhez viszonyítva, másrészt a régi, és energiazabáló berendezéseket az elkövetkezendő években mindenképpen cserélni kell.

A városháza becslése szerint óvodánként 50 ezer, iskolánként pedig 70 ezer euróra rúghatnak a kiadások ezzel összefüggésben.

Az iskolai és óvodai konyhák optimalizálásának kérdése végül technikai okokból lekerült a napirendről, e hét kedden azonban a képviselő-testület rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy városi képviselőkből alakítanak ki egy bizottságot, amely megvizsgálja az egyes étkezdék aktuális állapotát. A bizottság elnöke Horváth Zoltán (MKP) alpolgármester lesz, az MKP részéről rajta kívül Karaffa Attila és Brunczvik Tünde, a függetlenek közül Sebők Pál és Bachman László, míg a Híd részéről Horváth Kinga szerepel majd benne. A bizottságban helyet kap a szülők kijelölt képviselője is.

Az úgymond központosítás, az óvodai optimalizáció nagy vitát váltott ki a szeptemberi képviselő-testületi ülésen, melyre a szülők képviselői petíciót is benyújtottak kb. 1200 aláírással. A tiltakozók egyéb lépéseket is kilátásba helyeztek, és nemtetszésüket fejtették ki az iskolai étkezdékkel kapcsolatban is.

Dr. Zoltán Horváth

Éppen ebből kifolyólag kérdeztük meg a most felállt bizottság elnökét, Horváth Zoltánt, hogy mégis mire terjednek ki a feladataik, és mi ennek a határideje. „Lényegében a konyhák technikai állapotának felmérése következik. Határidő nincs, illetve az számít, hogy nem szeretnénk elkapkodni semmit sem. Azt eddig is tapasztalhattuk, hogy ez egy érzékeny téma, ami sok helytelen reakciót, de jogos felvetést is eredményezett” – szögezte le.

„A végső cél egy olyan észszerű javaslat kidolgozása, amit mindenki elfogad, és ami tükrözi, hogy a 21. század konyhai technikájából kiindulva mi biztosítható az intézményeinkben”

– fűzte hozzá.

Jelenleg 14 konyha üzemel, Horváth Zoltán azonban jelen pillanatban nem tudta megmondani, hogy ebből mennyi marad meg, és mennyi működik majd a jövőben egyfajta ételkiadóként. „A gyermekek étkeztetése nem az a kategória, amelynél abból kell kiindulni, hogy hol lehet a legtöbbet spórolni, mert úgymond a jövő generáció egészséges étkeztetéséért próbálunk tenni. Ugyanakkor nem a Dunaszerdahelyen ismert menüs kiszállítás módszereit kell alapul venni. A 21. századnak megfelelő körülményeket szeretnénk biztosítani a közétkeztetésnek, de ez nem azonos azzal, hogy a továbbiakban is 14 különálló konyha működjön. Olyat szeretnénk létrehozni, ami példaértékű” – figyelmeztetett az alpolgármester.

Sebők Pál független képviselő érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontosnak tartja a bizottság felállítását. „A bizottság a szülők képviseletével közösen tudja felmérni és kiértékelni a meglévő konyhák állapotát. Ez nem másért történik, csakis a jobb minőségű és hatékonyabb étkeztetési rendszer érdekében, ami főként a gyerekek és diákok javát szolgálja” – emlékeztetett.

iskolai étkezde 2

Mint mondta, készülőben van a konyhák szakmai felmérése, amely később kiindulási alapként fog szolgálni a létrehozott bizottságnak. Az ún. paszportizációt egy közbeszerzés során kiválasztott magáncég, a Gama Holding s.r.o. végzi. Ennek feladata, hogy a bizottság számára tanácsokat adjon a központi étkeztetési hálózat egyes elemeivel, az ételkiszállítással és -kiadással, az esetlegesen szükséges átépítésekkel kapcsolatban, felmérje ezek költségigényeit és ütemtervet készítsen az egész folyamathoz.

Horváth Zoltán elismerte, hogy az egész folyamat a felméréstől a projektek elkészítésén, valamint a közbeszerzések lefolytatásán keresztül a kivitelezésig több évig is eltarthat.

Mint mondta, ez annak függvénye, hogy hogyan állnak majd rendelkezésre a források. „Higgadtságra, konstruktivitásra, bizalomra, konszenzuskeresésre, racionális megoldás keresésére van szükség” – húzta alá.

Kérdésünkre elmondta, hogy felmérik a jelenlegi személyzetet is,

arra azonban egyelőre nem tudott választ adni, hogy a központosítás, illetve optimalizáció elbocsátásokat is von-e majd maga után.

Sebők Pál közölte, hogy csak olyan javaslatot tud majd támogatni, amely „garantálja a gyerekek és a diákok javát, az étkeztetési rendszer akadálymentes átállását, és maximálisan lehetőséget kínál azon gyerekek és diákok étkeztetésére is, akiknek egészségügyi vagy más okok miatt speciális étrendre van szükségük“, mivel ezt a véleménye szerint a jelenlegi városi étkeztetési rendszer nem tudja biztosítani.

„Az abszurdabbnál abszurdabb ötletekre sem lesz könnyű rácáfolni, de bízom benne, hogy amikor majd megmutatkoznak az első gyakorlati eredmények, akkor mindenki látni fogja, hogy mit szerettünk volna” – szögezte le Horváth Zoltán.

(para)